Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan een beschrijving van ‘katatoon’ of ‘ stuporeus’ iets betekenen voor de prognose?

Vraag

In mijn oude dossier van best wel een aantal jaren geleden werd gesproken van een ‘katatone steuporeuze ontwikkeling’. Echter als ik het daarover nu heb, willen of kunnen behandelaren mij daarover niet veel vertellen op mijn vragen.

Graag zou ik willen weten of katatone beelden als een stupor of “waxy flexibility” te voorspellen zijn en wat de prognoses zijn. En is er bijvoorbeeld een risico dat je voor de rest van je leven in een stupor kan blijven hangen? Zoals je in films over de ouderwetse psychiatrie wel eens ziet?

Alvast bedankt voor de moeite!

Antwoord

Hoi K,

Een beschrijving van katatoon c.q. stuporeus gaat over een tijdelijke fase in de psychose en heeft geen prognostische waarde. Een chronische stupor wordt in de praktijk niet gezien.

Katatonie gaat over voorbijgaande bewegingsfenomenen die je soms bij een psychose ziet – soms is er ook sprake van een ‘stupor’ (niet bewegen en niets zeggen) – maar is niet geassocieerd met een bepaald beloop of een bepaalde prognose.

Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook