Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan een bipolaire stoornis aangezien worden voor een persoonlijkheidsstoornis?

Vraag

Beste Ralph,

Ik ben nog steeds op zoek naar info en antwoorden, dus weer een vraag.
Vraag: kan een bipolaire stoornis, rapid cycling, aangezien worden voor een persoonlijkheidsstoornis?

Of kan bipolariteit vanuit een persoonlijkheidsstoornis komen of bestaat er comorbiditeit tussen die 2?

Met vriendelijke groet,

Antwoord

Beste A,

Goeie vraag, en ja, soms is het lastig om te onderscheiden van een bipolaire stoornis met erg snelle stemmingswisselingen (rapid cycling) en een instabiele (grillige) persoonlijkheidsstoornis, zoals borderline. Maar bij een zorgvuldig onderzoek haal je de verschillen er toch wel uit. Dat komt omdat een persoonlijkheidsstoornis ook hele andere kenmerken heeft dan wisselende stemmingen.

Je moet dus wat dieper op de persoonlijke problematiek en omstandigheden ingaan om de juiste diagnose te stellen. Om het ingewikkeld te maken: stemmingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen kunnen ook samen voorkomen bij dezelfde persoon, en dan is het niet altijd eenvoudig om uit te maken wat iemand vooral in de moeilijkheden brengt. Ook de behandeling moet daarop worden aangepast.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka,

Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
persoonlijkheidsstoornis

Lees ook