Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan een ‘niet stabiele bipolaire stoornis’ door de huisarts worden behandeld?

Vraag

Mijn man heeft in 2003 de diagnose Manische Depressiessie gekregen, de jaren erna hebben we van verschillende instanties hulp gekregen, hij is zijn ziekte meer in gaan zien, toch blijft hij vast lopen op bv. zijn werk. Ook in het gezin is het wel eens moeilijk, vooral in de depressieve periode is communicatie een dingetje. Sinds vier jaar gebruikt hij Lithium , Quetiatine en Paroxetine. Hierdoor is ons leven wel in een rustiger vaarwater gekomen.

Omdat onze psychiater afgelopen december met pensioen ging, vond hij wel dat we voor controle bij de huisarts terecht konden. Ik vond het geen fijn gevoel, maar uiteindelijk er mee in gestemd, door omstandigheden op het werk is mijn man kort hierna in een depressie beland.

We zijn inmiddels opnieuw aan gemeld bij de GGZ, maar komen weer onderaan de wachtlijst. Mijn vraag is wat is uw advies waar we het beste terecht voor een (cognitieve gedrags) therapie kunnen of moeten geduldig wachten tot we weer bij het GGZ aan de beurt zijn.

Antwoord

Een niet stabiele bipolaire stoornis, en zeker als die met lithium wordt behandeld, hoort door een psychiater (vrijgevestigd of bij voorkeur in een GGZ-instelling) behandeld te worden, en niet door de huisarts. Dat staat ook in de Richtlijn en de Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen.

Dat heeft bovendien het voordeel dat medicamenteuze behandeling (door een psychiater) en psychotherapie (door een psycholoog) dan in dezelfde instelling uitgevoerd kunnen worden. En wat de wachtlijst betreft: misschien kan de huisarts, die immers verwijst, met de instelling overleggen dat het gaat om een bipolaire depressie die spoedige behandeling behoeft.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Hulp & Herstel

Lees ook