Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kan een stem ook een entiteit zijn?

Vraag

Ik heb tijdens een psychotische episode een stem in mijn hoofd gekregen. Dit is ongeveer 6 jaar geleden. Sinds ongeveer 1,5 jaar is de stem nagenoeg verdwenen. Kan dit komen door de zyprexa van 20 mg die ik slik? Heel soms hoor ik nog iets in de verte, terwijl het eerder een drukte van jewelste was. Weg is ie dus niet maar kan de zyprexa dit zo goed onderdrukken?

Nog een vraag. Soms sloeg mijn stem op hol. Dan werd het door snelle oogbewegingen ook zichtbaar voor anderen dat er iets speelde. Tegelijkertijd zag ik dan ook op hol geslagen beelden van een soort stripfiguren. Heel druk en beklemmend en gekmakend. Ik heb er nog nooit iemand over gehoord, kunt u het verklaren?

En ik vraag me af of een stem ook een entiteit kan zijn?

Bedankt.

Antwoord

De stem kan nagenoeg verdwenen zijn door de Zyprexa die je slikt. Maar: als je al zes jaar Zyprexa in de huidige dosering gebruikt en hij is pas anderhalf jaar weg vind ik dat niet echt goed verklaarbaar. Als je het zo’n twee tot anderhalf jaar gebruikt dan kan ik me voorstellen dat er een relatie is tussen het op de achtergrond raken van de stem en het gebruik van Zyprexa.

Persoonlijk ben ik altijd geïnteresseerd in de betekenis van de stem in jouw leven. Als mensen stemmen horen zie je vaak aan hun oogbewegingen dat ze ergens naar luisteren. Dat van die stripfiguren heb ik wel een eerder gehoord. Anders Schakow uit Denemarken heeft mooie strip-achtige schilderijen van zijn stemmen gemaakt. Toen hij medicatie gebruikte hoorde hij nog volop stemmen, toen hij begreep waardoor hij stemmen hoorde en wat ze wilden zeggen is hij een andere relatie met de stemmen aangegaan en zijn ze uiteindelijk verdwenen en hij gebruikt nu geen medicatie meer.

https://www.facebook.com/anders.schakow

Er zijn veel mensen die geloven dat stemmen entiteiten zijn.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook