Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan er onderzoek naar Afantasia gedaan worden?

Vraag

Mijn vriendin en ik hebben beiden een ernstige psychose gevoeligheid. Ik ben er net uit en zij zit er al ruim een half jaar middenin.

Maar daar gaat mijn vraag niet over. We hebben beiden afantasia. Wat betekent dat we geen beelden kunnen oproepen in ons hoofd. We kunnen wel beelden oproepen, maar ze niet zien. Alles is donker. Zij zegt wel in beelden te dromen, ik niet. Ik weet wat ik gedroomd heb, alleen heb ik niks gezien.

Ik heb grote problemen met navigeren, omdat ik geen beelden kan zien, bovendien kan ik de weg niet uitleggen als iemand daarom vraagt. Ook kunnen we allebei niet goed tekenen, weer doordat alles zwart is als we onze ogen sluiten.

We hebben tevens ADD. Bij haar is het officieel gediagnosticeerd en ik ben bezig met de diagnose te laten stellen. Ik laatst een onderzoek laten doen, en ik blijk ernstig wisselende concentratie te hebben. Ze konden ook geen IQ vaststellen, omdat ik hele makkelijke vragen fout had en hele moeilijke goed. Via een Engelse Facebook pagina: Aphantasia support group, lees ik dat (bijna) iedereen die aphantasia heeft, ook ADD of ADHD heeft.

Ik vind het erg jammer dat er geen DSM classificering voor is. Ik had het er vandaag met mijn psycholoog over en ze zegt niks te kunnen doen omdat er te weinig onderzoek naar gedaan is.

Mijn vraag: Dit lijkt mij een interessant onderwerp, waar veel mensen last van hebben 5 % van de bevolking, zou iemand hier onderzoek naar kunnen doen?

Antwoord

Dank voor je vraag. Over aphantasia en de tegenpool hyperphantasia is wel onderzoek, maar dat zit meer in de neuropsychologie / neurologie.

Voor een recent overzichtsartikel zie: https://sci-hub.tw/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31384033

Er is geen behandeling voor – net zoals sommige mensen worden geboren met dat ze geluid kunnen zien of juist kleuren kunnen horen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Jim van Os op 1 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook