Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik ben bezig met de afbouw van het middel clomipramine. De ontwenningsverschijnselen die dat met zich meebrengt probeer ik deels op te vangen met het gebruik van lorazepam.

Mijn eigen psychiater zegt dat het geen gevolgen heeft wanneer ik de lorazepam wisselend/naar behoefte inneem. Bijvoorbeeld de ene dag 0.5 mg en de volgende dag 1.5 mg. Ik heb uit een andere bron begrepen dat het wel degelijk extra klachten op kan leveren wanneer ik het lorazepamgebruik zo wissel.

Dus mijn vraag is: wie heeft er gelijk en hoe kan ik het beste lorazepam nemen als aanvulling op het omgaan met ontwenningsverschijnselen door de afbouw van clomipramine?

Hartelijk dank en groeten,

R.

Antwoord

Beste R.,

Op zich kan het geen kwaad om tijdelijk (!) lorazepam te gebruiken om minder last te hebben van de ontwenningsverschijnselen van clomipramine.

Je gebruikt daarbij zo veel als nodig en zo weinig als mogelijk. Dat is natuurlijk een open deur. Dat je de ene keer iets meer gebruikt en de andere keer iets minder, is niet zo'n probleem, als je er maar niet te lang mee doorgaat (hooguit een paar weken), anders moet je straks weer van de lorazepam afkicken en dat wil je natuurlijk ook niet.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 maart 2021
  • Deel deze pagina: