Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik met een positieve levensinstelling weer re-integreren?

Vraag

Ik herken symptomen uit het verleden en geef toe dat ik onrust in mijn hoofd heb ervaren, afwisselend met gevoelens van onrust, onzekerheid, minderwaardigheid. Ik ben blij dat ik dit nu onderken en weet waar mijn klachten vandaan zijn gekomen. Mijn levensvisie is zeer positief en spiritueel, leef gezond en houdt een dag boek bij.

Ik voel mij rustiger nu en de mensen in mijn omgeving zijn vriendelijk en één vrouw merkte op dat ik gewoon zou kunnen volstaan met een half tabletje of een lage dosering voor de rust in mijn hoofd. Ze sprak over lidium of lithium en dan zou ik weer beter functioneren. Zélf zet ik nu 1 stap vooruit en 2 stappen achteruit en kijk naar de enorme creativiteit die ik in het verleden had en weer opnieuw wil gaan oppakken zoals gedichten schrijven, dagboek, kleuren. Ik lees al jaren tijdschriften die mij antwoord geven op al mijn vragen en bij de bieb heb ik vaker zelfhulpboeken geleend en gelezen.

Ik heb in mijn bezit nu: De moed van imperfectie van Brené Brown (laat gaan wie je denkt te moeten zijn) en Liefde in Wonderland van Riekje Boswijk-Hummel.

Wat denkt u, zou ik met een lage dosering en positieve levensinstelling weer kunnen re-integreren en een werkgever aantrekken die rekening met mij en mijn stoornis zou kunnen aannemen?

Ik wil meewerken in zaken, maar ik ben blij met wie ik ben en hoe ik in het leven nu sta en wat ik heb gepresteerd. Ik ben donateur van WarChild en donateur van www.mir-methode.nl. Deze stappen doe ik al meer dan 2 jaar ‘s-morgens en ‘s-avonds.

Antwoord

Wow jij bent echt hard aan het werk zie ik, heel erg goed. Lezen, denken, zelfmanagement, gezond bezig zijn – kortom bewust bezig met jezelf, je eigen kracht en kwetsbaarheid.

En ja, natuurlijk aan de slag met re-integratiecoach, kijken wat de mogelijkheden voor je zijn, want werkgevers hebben graag mensen met een positieve instelling en creativiteit, je hebt veel te brengen volgens mij!

Vrijwilligerswerk kan natuurlijk ook, als opstapje of gewoon als zingevende bijdrage, ik zie je veel goeds doen daar ook!

Wellicht kan een beetje medicatie ook bijdragen, misschien worth a try om verder te bespreken met de arts.

Kortom, dank voor schrijven, ben benieuwd!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Spiritualiteit

Lees ook