Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik minderen met lithium in combinatie met furosemide?

Vraag

“Wisselwerking lithium-Furosemide – intoxicatie?”

Ik wilde graag wat minderen met lithium 800 mg per dag, spiegel 0,61, al 7 jaren stabiel. Reden: hevige bijwerkingen: oedeem, obese, struma, schildkliervertraging.

Lithium verlaagd naar 600 mg, maar krijg soort van ontwenningsverschijnselen. Heb dit nu 3 weken uitgehouden, een hypomanie lijkt de kop op te steken, word weer druk en lithium is gezakt naar 0,34. Begon met Furosemide 20 mg 2x per week, daarna om de 2 dagen, nu om de dag, maar nog meer bijwerkingen: in de ochtend duizelig, hoofdpijn, hevig oorsuizen, veel slaap door de dag. Heb ik nu een intoxicatie v.w. combinatie lithium met Furosemide, of zijn de klachten uitsluitend van de Furosemide?

Heb gelezen dat het namelijk ook mogelijk is een intoxicatie op te lopen bij een lagere spiegel.

Antwoord

Beste E,

Furosemide gebruiken om de lithium te reguleren is niet echt een standaard praktijk en vergt close monitoring van de spiegels – je kunt snel een lithiumintoxicatie ontwikkelen met de combinatie. Wordt het goed gecontroleerd?

Misschien moet je lithium geleidelijker afbouwen. De eerste stap was 25% – misschien reageer je beter op stapjes van 10%…

Als het lastig blijkt om aan de lithium te sleutelen maar je wil toch minder cq iets anders dan moet je serieus overwegen met de voorschrijver om naar een alternatief te kijken – maar dit kan lastig zijn en heeft risico’s. Het is een kwestie van de voordelen goed opwegen tegen de nadelen.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook