Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Kan ik verantwoord drugs gebruiken met een psychose in mijn broekzak?

Vraag

Hoi Tim,

Een aantal jaren terug heb ik een psychose meegemaakt toen ik nog flink aan het puberen was. Zoals zo vaak is de precieze oorzaak van de psychose moeilijk te herleiden en een combinatie van aardig wat samen-komingen, een daarvan onvoorzichtig omgaan met cannabis en hash. Nu al een aantal jaren later heb ik sporadisch wel weer gebruikt, geen medicatie meer en een stuk steviger in de schoenen en beter voorgelicht over de gebruiksaanwijzingen en risico\’s van softdrugs.

Is dat heel erg dom?

Hoe weet ik hoe groot het risico is dat ik neem als ik cannabis of andere drugs? Alcohol of nicotine, ze spelen allemaal met je dopamines. Is het ene okay en het andere een zekere terugval? Internet kan me geen antwoorden bieden, en in de zorg is het schijnbaar een taboo om drugs niet in russische hoofdletters af te raden. Ik kijk uit naar je antwoord!

J.

Antwoord

Beste J,

Bedankt voor je verhaal en vragen. Of het dom is om sporadisch gebruik te maken van softdrugs, daar kan ik niet direct een ja of nee op zeggen. Ik heb geen idee hoe jij reageert op cannabis en wat alle andere factoren geweest zijn voor je psychose. Wat ik wel weet is dat cannabis in mijn situatie, bij elke psychose een rol heeft gespeeld. Na mijn derde psychose besefte ik pas dat ik dat niet meer kan/moet/wil gebruiken. Voorheen dacht ik dat het wel mee zou vallen, de effecten van cannabis, er waren toch nog meer triggers… ik kan vast wel weer een jointje roken?

Alleen wanneer je in een nieuwe levensfase terecht komt, er dus van alles verandert. Stijgt het het risico op een psychose, helemaal wanneer je daarbij af en toe zou blowen. Net dat extraatje wat je liever niet erbij wilt hebben, weet ik nu. Het maakt je open, het geeft eventuele inzichten maar het maakt je ook kwetsbaarder. Op het moment dacht ik dat ik het nodig had, de creativiteit die cannabis me gaf, maar ergens was dat een smoesje. Ik wilde controle hebben over de cannabis en niet andersom, door zelf te bepalen wanneer ik blowde. Alleen had ik geen controle. Ik moest weer op mijn bek gaan om het blowen helemaal los te laten, en van mijn eigen kracht uit te gaan. De waas die het creëerde was aangenaam, maar de effecten op langer termijn niet. Bepaalde gedachtestromen werden geopend die lastig te controleren waren. Wat betreft alcohol en nicotine is het effect naar mijn mening veel minder. Een minder lange nasleep met kleinere veranderingen van de psyche.

Nu je al een tijd zonder medicatie zit maakt dat je ook kwetsbaarder, het gebruik van cannabis kan een eventuele terugval versnellen. Maar dan rest de vraag, wat is ‘erger’: een terugval binnen een jaar of binnen twee jaar? Is het überhaupt erg? Kan een psychose niet gezien worden als een hobbel in de weg, met een transformatie als gevolg?

Als het eruit moet dan komt het er uiteindelijk toch wel uit. Ik denk dat een continue angst voor een terugval het herstelproces niet makkelijker maakt. Je bent jong, je wilt wat, bent op avontuur. Met of zonder blowtje, ontdek wat goed voor jou voelt. Blijf dicht bij je intuïtie, monitor je gedachten en wees bewust van veranderingen. Uiteindelijk leren we allemaal met vallen en opstaan, risico’s nemen hoort daar bij.

Dit wil niet zeggen dat ik het aanmoedig om te gebruiken, of dat wat ik zeg het juiste antwoord is. Het is een manier van denken die ik zelf gemist heb in de GGZ.

Succes en mocht je nog vragen hebben dan hoor ik ze uiteraard graag.

Groeten,
Tim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Tim Knoote op 7 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook