Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Verslaving, de relatie tussen cannabisgebruik en psychose – interview met psychiater Albert Batalla

Video Albert Batalla relatie tussen Cannabis en Psychose

Albert Batalla is werkzaam als psychiater en onderzoeker in het UMC Utrecht binnen de zorglijn Risico & Preventie (A3): Diagnostiek en vroege psychose. Hij vertelt in deze video waarom sommige mensen controleverlies met drugs ervaren en andere niet. Hij gaat onder andere in op:

Albert heeft samen met de PsychoseNet redactie nog twee informatieve films over dit onderwerp gemaakt, waarin hij uitleg geeft ‘of het veilig is om drugs te blijven gebruiken na een psychose’ en vertelt hij over ‘de impact van THC en CBD’.

Deze delen worden op zaterdag 23 en 30 november op PsychoseNet geplaatst.


Albert Batalla is werkzaam als psychiater en onderzoeker in het UMC Utrecht binnen de zorglijn Risico & Preventie (A3): Diagnostiek en vroege psychose.

Tip van de redactie:

Reacties

3 reacties op “Verslaving, de relatie tussen cannabisgebruik en psychose – interview met psychiater Albert Batalla”

  1. Jeroen

    “Mensen die ooit cannabis hebben gebruikt maken een grotere kans om een psychose te ontwikkelen …” Dat lees ik niet in de literatuur. Wel dat het regelmatig (lees dagelijks) gebruik van hoge potentie cannabis kan leiden tot wat ze noemen “cannabis psychose”. Dat is ook geloofwaardig, want dat zal veranderingen in de hersenen veroorzaken.

    Anderzijds, kunnen we ook praten over de gevolgen van langdurig gebruik van antipsychotica. Daar is de psychiatrie veel terughoudender in wat betreft de gevolgen. In dit opzicht is de psychiater een bona fide drugs-dealer.

    Vraag een psychiater om jou een onderzoek te laten zien dat gebruik van antipsychotica vergelijkt met het niet gebruik dat langer is dan 2 jaar. En wat de studies aantonen.

  2. Jeroen

    Zou het kunnen zijn dat er verwarring hier is tussen delier en psychose? Of, in ieder geval, dat de grens niet objectief genoeg wordt vastgeteld.

  3. Jeanne Derks

    Beste Albert Batalla,
    Ik waardeer uw kennisclip over de relatie tussen cannabis gebruik en het ontstaan van psychosen.
    U geeft veel belangrijke informatie.
    Echter, mag ik u vragen om minder vakjargon te gebruiken en uw inzichten in te vertalen naar de mensen die het betreft.
    Soms noemen ze dat ook wel Jip en Janneke taal.
    Verder zou ik het prettig vinden als u wat langzamer spreekt of dat er ondertiteling gebruikt wordt.
    Hierdoor kan ik cliënten, maar ook studenten met verschillende achtergronden (verpleegkundigen, verzorgenden of andere professionals) op een gemakkelijke manier toegang verschaffen tot de door u gepresenteerde waardevolle kennis. Vervolgens kunnen we er samen over doorpraten.
    Alvast hartelijk dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *