flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Kan je logisch denken en doen tijdens een psychose? | eSpreekuur * PsychoseNet

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Kan je logisch denken en doen tijdens een psychose?

Vraag

Hey Jeroen,

Mijn vraag gaat eigenlijk over psychose. En omdat u het hebt meegemaakt vraag ik dit aan u.
Kun je logisch denken en doen tijdens een psychose ? Kun je het aan iemand zien ?

Antwoord

Ja als je iemand goed kent en je bent voor langere tijd in de buurt, dan kan je dat zeker zien. Tijdens mijn ziekte kon ik het ook maskeren en zelfs een psychiater had het tijdens een noodconsult niet in de gaten terwijl ik op dat moment opgenomen moest worden.  Vaak als er meerdere verhalen uit het netwerk bij elkaar komen, dan wordt het plaatje helder ‘in de aanloop naar de crisis klopte er iets niet’.

Iemand kan dus na een crisis veel leerervaring opdoen door in gesprek te gaan met iemand, bijvoorbeeld met een crisiskaart consulent, om specifieke signalering op te schrijven en jezelf en je omgeving daar bewust van te maken. Dan kan je mogelijk voortijdig bijsturen en ingrijpen. Aan de andere kant: een psychose is zo’n krachtige opgestapelde energie van jaren die vrijkomt, daar is soms niets tegen opgewassen. Dan is het meer zaak om iemand zo goed mogelijk te ondersteunen in zijn val en zodoende de schade te beperken. Erg moeilijk voor omstanders om dat te moeten zien gebeuren.

Je andere vraag. Ja dat kan zeker. Zo heb ik in mijn psychose mijn hypotheekverstrekker gemaild met het verzoek voor een automatische incasso, omdat ik gedwongen was opgenomen kon ik dat niet handmatig doen. Die mail heb ik nog, is niks geks aan af te lezen. Ik leg het wel eens uit als ‘autorijden met mist’ Heldere stukken wisselen zich af met door mistbanken gaan.’ In zo’n moment van helderheid kan je prima nadenken. Al is er tegelijkertijd ook iets aparts dat je bijvoorbeeld geen ziektebesef hebt.

Het mooist is het als je deze vraag aan de persoon zelf kan stellen in je omgeving. Vraag respectvol of die ander er open voor staat er iets over te vertellen. Wanneer je oprecht nieuwsgierig bent en aangeeft dat je deze info vertrouwelijk zal bewaren, dan ontstaan er mooie gesprekken met veel inzichten.

Bedankt voor je vragen!

Groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 33

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook