Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Hoe bespreek ik met mijn kind de erfenis waarop restricties van toepassing zijn?

Vraag

Heeft u ervaring met het bespreken van een toekomstig nalatenschap, waarop restricties van toepassing zijn, met een psychosegevoelig kind/persoon?

Enkele voorbeelden: het geërfde staat onder bewind, bedrag wordt uitgesmeerd over alle levensjaren, je erft niet maar krijgt een legaat, etcetera.

Hoe zou je dit moeten aanpakken?

Brengt dit schade met zich mee in de relatie denkt u?

Antwoord

Beste F.,

Ik kan me voorstellen dat het idee van het bespreken van uw toekomstig nalatenschap met uw psychisch kwetsbare kind wat kan afschrikken. Als ik het goed begrijp heeft u zich al verdiept in de verschillende mogelijkheden op gebied van nalaten, en is vooral het bespreken van uw keuze iets waar u tegenaan loopt.

Wellicht helpt het om voorafgaand aan het gesprek in te schatten hoe de situatie van uw kind op dit moment is. Is er sprake van een (beginnende) psychose? Is hij/zij al langere tijd psychosevrij, en is er een helder besef van eventuele valkuilen die zich kunnen voordoen wanneer er plots een groot geldbedrag beschikbaar gesteld wordt? Is er sprake van ontbrekend ziektebesef of zijn er in het verleden al eens financiële keuzes gemaakt die voor problemen hebben gezorgd en is uw kind zich daarvan bewust?

Benadruk vooral dat ondanks het feit dat er extra voorwaarden aan uw nalatenschap verbonden zullen zijn, dit niet betekent dat uw kind niet is opgenomen in uw testament of dat zijn/haar deel kleiner is dan dat van uw andere kinderen.

In onze brochure ‘Nadenken over nalaten’ staat handige informatie over het opstellen van een testament en de verschillende mogelijkheden hierin. De brochure is gratis aan te vragen via de volgende link:

https://www.ypsilon.org/nalatenschappenbrochure

Heb je behoefte aan extra advies of een luisterend oor, dan kun je op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag bellen met de Adviesdienst van Ypsilon tussen 10.00 – 16.00: 088 000 21 20.

Daphne,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ypsilon op 5 november 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
ouderschap
Psychosegevoeligheid

Lees ook