Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb Nortrilen in twee maanden afgebouwd. Afgelopen donderdag heb ik de laatste 10 mg eraf gehaald. Ook ben ik sinds twee maanden mirtazapine aan het opbouwen. Ik zit nu een week op 22.5 mg.

Ik heb onder andere last van erge onrust, maag- en darmklachten en een strak gevoel om mijn borstkast.

Kunnen dit nog onttrekkingsverschijnselen zijn?

Antwoord

Beste T.,

Uit wat je schrijft begrijp ik dat je nortriptyline afbouwt en min of meer tegelijkertijd mirtazapine opbouwt. Dat je die twee dingen min of meer tegelijk doet maakt het heel moeilijk om te zeggen welke van die twee je huidige klachten veroorzaakt, of dat ze daar misschien allebei aan bijdragen.

Zowel afbouw als opbouw van een antidepressivum kan klachten veroorzaken als dat te snel gaat. Omdat je niet schrijft hoe langzaam en met welke stappen je de dosering van je nortriptyline veranderd hebt, is het voor mij niet goed mogelijk om daar iets over te kunnen zeggen.

Om samen met je behandelaar een manier te vinden om van je huidige klachten af te komen kun je dit met je behandelaar bespreken, waarbij ik je wil wijzen op de tips voor afbouw van medicatie van Prof. Jim van Os. Je kunt ook een nieuwe vraag stellen waarin je meer informatie geeft over hoe en hoe snel je precies de doseringen van je medicatie hebt veranderd, dan kan ik daarna opnieuw proberen om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 29 november 2021
  • Deel deze pagina: