Main content

Vraag

Sinds 10 jaar gebruik ik duloxetine. Eerst 30 mg, ruim een maand geleden is de dosering opgehoogd naar 60 mg vanwege toegenomen spanningsklachten. Dit in overleg met mijn huisarts. Ik had enorme last van deze ophoging, voelde me erg ziek, daarom ben ik na twee weken teruggegaan naar 30 mg. Vervolgens een 30/60 schema aangehouden en nu zit ik weer op 30 mg.

De ziekteverschijnselen blijven aanhouden.

Is het binnen de marges dat ik nu, na 35 dagen ziek-zijn van opbouw/afbouw, geen afname van ziekteverschijnselen constateer?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste J.,

Ik begrijp dat je huisarts de dosis van je duloxetine van 30 naar 60 mg had verhoogd omdat je spanningsklachten waren verergerd. Je huisarts zal gedacht hebben dat door het verhogen van de dosis de duloxetine voor jou beter zou gaan werken. Dat is bij jou duidelijk niet gebeurd. Ik denk eerlijk gezegd dat je dat ook niet mocht verwachten. We weten namelijk inmiddels uit onderzoek dat zo'n dosisverhoging meestal geen zin heeft en zelfs extra klachten kan veroorzaken.

Als je huisarts hiervan nog niet op de hoogte is dan kan hij of zij dit nalezen in het volgende artikel in Tijdschrift voor Psychiatrie: Dosisverhoging van SSRI'S bij depressie; niet aan te bevelen in richtlijnen.

Dat het weer verlagen van de dosis op de manier waarop jij dat hebt gedaan voor jou niet goed is gegaan komt waarschijnlijk doordat je dat in te grote stappen hebt afgebouwd. En ook doordat je een aantal dagen afwisselend 60 en 30 mg hebt geslikt. Het om de dag slikken van verschillende doseringen, of op de ene dag wel en op de ander dag niet, is namelijk geen goede manier om de dosis geleidelijk te verlagen omdat je door de dagelijkse veranderingen in de dosering niet minder maar juist meer klachten kunt krijgen.

Dat de klachten na 35 dagen nog een gevolg zijn van de op- en afbouw van duloxetine is zeker mogelijk maar helemaal zeker weet je dat nooit. Mensen verschillen hierin namelijk enorm van elkaar. Daarom moet je bij afbouwen/opbouwen altijd goed begeleid worden door je behandelaar en moet er ook voor gezorgd worden dat het afbouwen zo goed mogelijk wordt gemonitord, ook door jou zelf.

De goede manier om verantwoord af te bouwen is geleidelijk en volgens een verantwoord afbouwschema. Zo'n afbouwschema moet ervoor zorgen dat dat de dosis in een groot aantal stappen wordt verlaagd waarbij ervoor wordt gezorgd dat die stappen naar het einde toe steeds kleiner worden.

Hoe verantwoord afbouwen in zijn werk gaat, al dan niet met behulp van taperingstrips, kun je nalezen in de tips voor afbouw van medicatie.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt om in goed overleg met je huisarts iets aan je klachten te kunnen doen en om je duloxetine daarna op een goede manier af te kunnen bouwen. Ik wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 1 mei 2022
  • Deel deze pagina: