Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Is er bij deze kleuter sprake van schizofrenie?

Vraag

Een kleuter zegt dat hij vier stemmen hoort van vier vrienden. Hij geeft aan dat ze door elkaar allemaal zeggen ‘ik hou van je’. In de nacht hoort hij ze niet.

Gamen maakt hem rustig. Hij vergeet veel dingen en lijkt in zijn eigen wereld te leven. Hij beweegt veel en maakt geluidjes. Hij wil er graag van afkomen.

Is dit een vorm van schizofrenie?

Wat kunnen wij doen om hem te helpen?

Antwoord

Ga alsjeblieft geen kleuters opzadelen met volstrekt onwetenschappelijke diagnoses!

Stemmen horen is een menselijke ervaring. Heel veel kinderen horen stemmen, het gaat meestal over. Het is erg goed dat die kleuter dit vertelt, en luister naar hem. Het heeft vast betekenis in zijn leven, het zegt vast van alles over wat de kleuter doorleeft. Probeer het te begrijpen en te vertalen.

Een psycholoog uit Singapore, Seetha Subbiah heeft een prachtig boek voor kinderen en ouders over stemmen horen geschreven. Ik hoop dat het dit jaar vertaald in Nederland wordt uitgegeven.

Voor meer info over stemmen horen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Beantwoord door: Dirk Corstens op 31 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook