Main content

Vraag

Ik denk dat ik in een spel leef en krijg allemaal seinen van buitenaf dat iemand dingen voor mij bepaald, soms hoor ik ook gefluister in mijn hoofd maar ik versta het niet.

Kan het zijn dat ik een psychose heb of dat ik die krijg? Ik heb het nu al langer dan 2 maanden.

Antwoord

Dag H,

Denken dat je in een spel leeft, komt op me over alsof je in een overbewuste staat van 'present zijn' leeft. Ik herken het wel van mijn perioden dat ik psychotisch raakte: ik was me van elke actie en reactie in mijn directe omgeving zo bewust dat ik - inderdaad als een spel - alles zo scherp zag dat het leek dat ik zelf niet meer onderdeel was van het geheel.

Nu kan het zijn dat dit nodig is op een abstract niveau. Dat je met deze manier van 'op een afstand naar jezelf en je omgeving kijken' kan ontdekken hoe je sterker in je eigen leven kan komen te staan. Emotioneel en relationeel verbonden met jezelf, anderen en je leven. Dat is een levensopdracht en je bent nog jong, dus ik begrijp goed dat je met deze woorden wellicht nog niet zoveel kan.

Een psychose nu hebben, dat lijkt me niet. Je stelt een vraag op een goede manier en je komt over met een goed contact in de werkelijkheid. In een psychose raak je de werkelijkheid volledig kwijt.

Het stukje over de stem. Er zijn heel veel mensen die stemmen horen en hier goed mee om kunnen gaan.
Aan de andere kant: er zijn ook mensen die echt heel veel last hebben van stemmen, omdat ze vervelende dingen zeggen. Ken je het TED.com filmpje van Eleonor Longden?

Over de seinen..Dat bepalen, geef je daar gehoor aan? In hoeverre mogen de seintjes er zijn én dat je zelf bepaalt wat je wel en niet doet?

Zolang je zelf de het gevoel hebt dat je zelf de regie voert over je leven, hoef je je geen zorgen te maken. Als het een worsteling wordt of je ervaart belemmeringen in je dagelijkse routine, dan is het een goed idee om professionele hulp te vragen om te leren hoe je hier het best mee om kan gaan.

Ik heb zelf geen last van stemmen gehad. Wel geloof ik in het op jezelf leren vertrouwen en door vanuit nieuwsgierigheid te kunnen reageren richting de stem waardoor deze stem er mag zijn. En dat je zelf wel de eindverantwoordelijke en de regisseur bent.

Mocht je hier meer last van krijgen, er zijn stemmenpoli's waar je hulp kan krijgen. Ook is er stichting Weerklank en bureau Stemmen horen in Nijmegen. Deze mensen delen graag hun ervaringen om jou verder te helpen.

Het belangrijkste: mocht je angst gaan ervaren, spreek het uit, blijf er niet mee zitten. Neem iemand in vertrouwen en als dat te lastig is, ga naar je huisarts en vraag om advies. Weet dan ook dat medicatie krijgen een optie is en kan werken, omdat het klachten vermindert. Maar weet ook dat alleen medicatie niet DE oplossing is.

Als laatste, met een hoofd dat extra gevoelig is afgesteld is het belangrijk om het hele lijf aan het werk te zetten. Hierdoor word je hoofd onderdeel van je hele lichamelijke systeem van lijf, handen, gevoel, buik, hart.

Met een heel systeem kan je een complex 'iets' in je hoofd beter aan. Vandaar concreet: wandelen, in de natuur zijn, je afzonderen, rust nemen, creatief bezig zijn, met je handen werken, sieraden maken, al dat soort dingen die jij leuk vindt en waar je energie van krijgt kunnen je letterlijk en figuurlijk helpen met je voeten op de grond te blijven.

Daarnaast door te investeren in vriendschappen en relaties met vrienden, vriendinnen en familie, buren, kan je nog sterker worden, omdat ze je kunnen steunen.

Samengevat: als deze gevoeligheid er is, dan is ermee leren leven een ingewikkelde maar ook mooie opdracht!

Succes, Jeroen Zwaal

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 9 juli 2018
  • Deel deze pagina: