Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je bij een bipolaire stoornis type 2 ook doorschieten naar een psychose?

Vraag

Goedendag,

Ik heb zelf psychoses meegemaakt en manieën. En ook depressies. En die depressie lijkt best wel constant. Ik vraag me af of mijn depressie bij mijn bipolaire stoornis type 1 hoort, of dat het anderszins veroorzaakt wordt.

Kun je bij bipolaire stoornis type 2 ook doorschieten van een hypomanie, naar een manie en uiteindelijk naar een psychose?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste T.,

Het is alijd goed om bij gemengde beelden je af te vragen of de verschillende onderdelen misschien samenhangen met verschillende oorzaken.

Bij ieder mens is dit overigens anders – dus er is geen pasklaar antwoord.

Bij sommige mensen bijvoorbeeld kan de depressie sterk samenhangen met trauma’s in de kindertijd, en de psychose meer met cannabisgebruik.

Dus het is altijd goed om met de behandelaar te kijken wat bij wat hoort, en of er misschien verschillende dynamieken spelen onder de verschillende symptoomdimensies die je hebt (depressie, manie, psychose).

En ja, het is vrij klassiek om van hypomanie via manie door te schieten naar psychose. De psychose komt als het ware vanzelf als de manie of depressie maar ernstig genoeg is….

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook