Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

lage dosering Lithium

Vraag

Van april 2018 tot februari 2019 heb ik Lithium gebruikt, 800 mg met een spiegel van 0,8. Dit heb ik gestaakt vanwege lichamelijke en cognitieve klachten en schildklierproblemen. Nu recent weer gestart met Lithium wegens depressieve klachten. Ophoging van 400 naar 600 mg leverde dezelfde lichamelijke klachten op en is teruggebracht naar 400 mg.

Mijn psychiater geeft aan dat een dosering van Lithium 400 mg kan als onderhoudsdosering. Ik plaats hier vraagtekens bij. De spiegel is nog niet geprikt.

Kunt u hier iets over zeggen?

Antwoord

Of 400mg lithium je voldoende beschermd tegen depressieve klachten zou moeten blijken uit het verdere beloop. De spiegel is daarbij een houvast. Doorgaans is het advies om die te houden tussen 0.6 en 0.8 mmol/l gemeten 12 uur na de laatste inname. In geval van bijwerkingen kun je ook lager gaan: tussen 0.4 en 0.6. Of het daaronder nog werkzaam is, is niet uitgesloten.

Ik ken een aantal mensen die zich bij een nog iets lagere spiegel ook goed voelen. Het is zoals altijd een kwestie van zorgvuldig uitzoeken in de balans tussen gewenst effect en ongewenste bijwerkingen, en goed onthouden wat je eerdere ervaringen zijn geweest. Dat laatste is essentieel, zeker als je van behandelaar zou wisselen. Jij moet het vooral goed onthouden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium

Lees ook