Main content

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zoon van 21 is eind mei in een manische psychose terechtgekomen. Hij heeft meteen olanzapine gekregen. Na ongeveer drie weken is hij in een acute depressie terechtgekomen.

Ruim drie weken geleden is hij begonnen met het innemen van lithium. Na drie bloedafnames zit hij nu op een waarde van 0.68. De eerste keer was dit 0.43, de tweede keer 0.63. Inmiddels is de dosis lithium opgehoogd naar 1400 mg.

Komt het vaker voor dat het lang duurt voordat een lithiumspiegel van 0.8 wordt bereikt?

De behandelend psychiater was ervan overtuigd dat de derde bloedafname een voldoende lithiumspiegel zou laten zien en heeft geen verklaring, anders dan dat het opbouwen van de spiegel per persoon verschillend is.

Een enorme domper voor mijn zoon, die inmiddels alle vertrouwen in de medicatie heeft verloren. Voor hem is het alleen maar bewijs dat hij toch niet geholpen kan worden.

Antwoord

Beste M.,

Hoe lithium in het lichaam wordt verwerkt is per persoon verschillend.

Als we ervan uitgaan dat de lithiumspiegel ongeveer 12 uur na de laatste inname wordt gemeten, dan wijst het er kennelijk op dat je zoon het lithium snel wegwerkt.

Het is vaak een tijdje zoeken naar de juiste dosis. Meestal wordt gestreefd naar een spiegel tussen 0.6 en 0.8 mmol/l.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 augustus 2020
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: