Main content

Vraag

Beste,

Ik heb een vraagje over de ziekte van Korsakov.

Sinds 2016 ongeveer heb ik Korsakov (ik ben nu 36 jaar). Nu heb ik ergens gelezen dat alcoholdementie en jongdementie gelijkenissen hebben.

Ik heb ook ergens gelezen dat mensen met jongdementie zeven à tien jaar na de diagnose komen te overlijden. Op de pagina van Korsakov werd vermeld dat mensen met Korsakov eigenlijk dezelfde levensverwachting hebben als mensen met jongdementie.

Reeds enkele jaren geleden heb ik ook een psychose heb meegemaakt, door alcohol. Ik neem daar nu Abilify voor (voordien nam ik Risperdal). Nu zou ik u graag de vraag willen stellen over de levensduur, omdat niemand me dat wil bevestigen vanwege mijn jonge leeftijd.

Ik ben benieuwd naar uw antwoord.

Antwoord

Dank voor je vraag!

De prognose van Korsakoff is anders dan die van jongdementie. Jongdementie is een progressieve aandoening die tot de dood leidt, Korsakoff is een syndroom dat ontstaat naar aanleiding van hersenschade door alcohol.

De prognose van Korsakoff hangt af van of de persoon zich onthoudt van verder alcoholgebruik en de mate waarin de persoon gezond leeft. Indien de mate van hersenschade relatief gering was, de behandeling met vitamine B heeft geholpen, de persoon geen alcohol meer gebruikt en verder gezond leeft, kan de levensverwachting net zolang zijn als iemand zonder Korsakoff. Echter veel onderzoek is er niet op dit gebied.

Take away message: het is anders dan bij jongdementie. Korsakoff heeft in het algemeen een betere prognose en levensverwachting.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jim van Os op 18 maart 2018
  • Deel deze pagina: