Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan het lichaam vanzelf helen als er sprake is van complex trauma?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik loop nu al ruim vier maanden met klachten door gevoelens die omhoogkomen. Daarbij is het enorm lastig om in balans te blijven. Ik heb nog steeds het idee dat deze gevoelens omhoogkomen doordat ik 20 jaar lang mijn gevoelens had onderdrukt met middelengebruik.

Mocht ik iets van complex trauma hebben, heelt het lichaam dan vanzelf, mits ik van de middelen afblijf, op een gegeven moment?

Dank je voor je antwoord.

Antwoord

Hey J.,

Wat goed dat je dit pad bent ingeslagen en de middelen achter je hebt gelaten. Het is duidelijk dat je aan het helen bent met ontwikkeling, bewustwording en inzicht. Echt geweldig!

Het is inderdaad heel goed mogelijk dat de gevoelens die je ervaart verband houden met onverwerkt trauma. Het lichaam en de geest hebben een opmerkelijk vermogen om te helen, maar vaak is actieve en gerichte inspanning nodig om trauma’s te verwerken en te overwinnen. Je bent al een heel eind, en mijn suggestie is om te kijken of bijvoorbeeld lichaamsgerichte therapieën hierbij een aanvullende rol kunnen spelen.

Lichaamsgerichte therapieën richten zich op het verbinden van lichaam en geest, en zijn gebaseerd op het idee dat trauma niet alleen mentaal maar ook fysiek in het lichaam opgeslagen kan worden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Sensorimotor Psychotherapie integreert sensorimotorische verwerking met psychotherapie. Het helpt je om aandacht te besteden aan lichamelijke sensaties die verbonden zijn met trauma en leert je om door middel van lichaamsbewustzijn en beweging oude wonden te helen.

Somatic Experiencing, ontwikkeld door Peter Levine, focust op het loslaten van fysieke spanning die na een traumatische gebeurtenis in het lichaam is vastgezet. Door zachtjes de aandacht te brengen naar lichamelijke sensaties, helpt het individuen om hun ‘bevroren’ traumatoestand te ontdooien.

Trauma-sensitive Yoga is specifiek ontworpen voor mensen met trauma. Het helpt om een groter gevoel van veiligheid in het lichaam te creëren en de verbinding tussen lichaam en geest te versterken.

Biofeedback en Neurofeedback gebruiken elektronische apparatuur om je te helpen leren hoe je lichaamsfuncties zoals hartslag en spierspanning kunt beïnvloeden, wat kan helpen bij het reguleren van stress en angst.

Mindfulness en Meditatie helpen om bewustzijn en aanwezigheid in het huidige moment te ontwikkelen, wat nuttig kan zijn bij het verwerken van trauma.

Bewuste ademhalingstechnieken kunnen helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en een gevoel van controle en veiligheid in het lichaam te bevorderen.

Ik noem deze dingen omdat het lichaam een natuurlijk vermogen heeft om te helen, maar vaak heeft het ondersteuning en gerichte therapie nodig om dit proces te faciliteren, vooral als het gaat om complex trauma.

Dus goed bezig wat mij betreft, en hoop dat je iets kunt met deze aanvullende suggesties!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 24 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Trauma

Lees ook