Main content

Vraag

Mijn vriend, inmiddels ex-vriend nu, en ik hadden een relatie van vier jaar. Eind november voelde hij zich opeens heel erg rot en ongelukkig en was hij heel bang om me kwijt te raken. Iedere keer zei hij dat hij zoveel van me hield en dat we voor altijd waren. Het ging steeds slechter met hem en hij is toen naar de dokter gegaan. Die vertelde hem dat hij een depressie had. Hij vertelde me dat we er samen voor gingen en dat we voor altijd waren. Eén januari maakte hij het plotseling uit, de volgende dag had hij weer spijt dat hij dat zo snel had gedaan. We spraken en zagen elkaar één keer in de drie weken. Toen zei hij ‘ik hou wel van je’, toen weer niet, toen weer wel, maar hij voelde er niks bij.

Kan iemand zo in een depressie zitten doordat de liefde bij hem weg is? Ik weet niet wat een depressie allemaal met iemand kan doen.

Antwoord

Wat een nare situatie. Vaak leidt een depressie tot het niet meer kunnen ervaren van de gevoelens die je voor anderen hebt. Het is alsof alles je niet meer raakt. Soms denken mensen dan dat de liefde over is en dat dat de oorzaak is van de depressieve stemming. Maar vaak is het juist andersom: de depressie maakt voelen onmogelijk en dat leidt tot veel onzekerheid.

Als die depressie wordt behandeld, komt het oude gevoel weer terug. Het zou triest zijn als de relatie om die reden wordt verbroken.

Hopelijk leidt de behandeling tot een spoedige verbetering.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 23
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019
  • Deel deze pagina: