Main content

Vraag

Vanmiddag moet ik naar de psychiater om alternatieven te bespreken omdat de lithium (naast Nortrilen) niet aanslaat. Ik slik 1400mg met een spiegel van 0,92. Ik vind dit heel naar omdat ik nu denk dat niks meer gaat werken. Lithium haalde mij vorige keer ook uit een depressie (onbekend nog of ik bi- of unipolair ben). Alternatieven zijn quetiapine en mirtazapine.

Ik ben zo bang dat ik niet herstel van deze depressie dat ik bang ben alles fout te doen. Wat zijn uw ervaringen met deze twee medicaties en zijn er nog alternatieven omdat iemand vanaf de zijlijn al ECT riep. 🙁

Ik wil zo graag beter worden voor mijn kinderen. Zij hebben mij nodig.

Kom ik uit een depressie?

Antwoord

Depressies kunnen hardnekkig en ontmoedigend zijn, en vergen geduld, doorzettingsvermogen en optimisme bij iedereen die ermee te maken heeft. Het is inderdaad teleurstellend dat een behandeling die kennelijk eerder effectief was (nortriptyline plus lithium) nu niet aanslaat.

Omdat dit wel vaker voorkomt zijn er richtlijnen over de volgorde, dosis en duur van de verschillende antidepressief werkende medicijnen. Ik kan niet beoordelen of quetiapine en mirtazapine in jouw geval een goede keuze is, daarvoor zou ik het hele dossier moeten kennen (en jou persoonlijk moeten spreken). In het algemeen gesproken zijn dit medicijnen die effectief zijn bij depressies, waarbij quetiapine vaak een iets krachtiger werking heeft.

Voordat ECT wordt toegepast wordt meestal een behandeling met 'klassieke' MAO-remmer tranylcypromine gegeven. Maar nogmaals, de keuze hangt af van wat al is gebruikt en de effecten daarvan. Er is alle reden om goede moed te houden.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 september 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

  • Deel deze pagina: