Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heeft Long COVID invloed op een bipolaire stoornis?

Vraag

Ik lees dat een bipolaire stoornis te maken heeft met je energiebalans. Nu heb ik al meer dan twee jaar last van Long COVID. Dit uit zich onder andere in geheugen- en concentratieproblemen. Ook is mijn stemming een beetje somber.

Sinds mijn zestiende neem ik lithium en sindsdien heb ik weinig tot geen klachten.

Kan het zijn dat ik door COVID nu weer klachten heb?

Is er een verband tussen bipolariteit en Long COVID?

Antwoord

Beste R.,

Goede vraag. Bipolaire stoornis en Long COVID zijn waarschijnlijk heel andere aandoeningen, waarvan de uitingen elkaar natuurlijk wel kunnen beïnvloeden. Waarschijnlijk zijn je concentratie- en geheugenstoornissen vooral toe te schrijven aan de Long COVID, omdat je die voordien niet had.

Ik ken wel meer mensen met een stabiele bipolaire stoornis die na COVID dergelijke klachten krijgen. De stemming kan natuurlijk beïnvloed worden door de gevolgen van Long COVID. Er zijn berichten dat behandeling met een antidepressivum van het type SSRI een gunstig effect heeft op COVID-gerelateerde cognitieve klachten. Bij een bipolaire stemmingsgevoeligheid moet dat wel gebeuren in overleg met een psychiater.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
covid

Lees ook