Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik tijdelijk lorazepam en Rivotril samen gebruiken?

Vraag

Ik ben drie weken geleden met escitalopram 10 mg begonnen. De eerste twee weken gingen redelijk goed. Daarna kreeg ik last van angst, nervositeit, opgejaagd gevoel, extreem misselijk….

Mijn psychiater wil dat ik de langwerkende alprazolam niet meer gebruik en ook de lorazepam niet meer. En dan helemaal overstappen op Rivotril. Maar ik ben daar echt bang voor omdat mijn lichaam gewend is aan de lorazepam.

Kan ik tijdelijk naast lorazepam Rivotril nemen, totdat ik me weer iets beter voel?

Antwoord

Hey P.,

Het is niet ongebruikelijk om aanpassingsperioden te ervaren wanneer je begint met een nieuw antidepressivum zoals escitalopram, waarbij symptomen zoals verhoogde angst, nervositeit, en misselijkheid in de eerste weken kunnen optreden voordat de positieve effecten merkbaar worden. Het is sowieso goed dat je deze zorgen met je psychiater hebt gedeeld.

Wat betreft het gebruik van benzodiazepinen zoals alprazolam (langwerkend), lorazepam en clonazepam (Rivotril), is het belangrijk om te benadrukken dat veranderingen in het gebruik van deze medicijnen zorgvuldig moeten worden beheerd vanwege het risico op afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen. Het gelijktijdig gebruiken van meerdere benzodiazepinen kan complex zijn vanwege de potentieel overlappende effecten en risico’s, waaronder sedatie, cognitieve beïnvloeding, en afhankelijkheid. Met name de laatste wil je echt vermijden.

Het overstappen van de ene benzodiazepine op de andere (bijvoorbeeld van lorazepam op clonazepam) wordt soms gedaan onder medisch toezicht om specifieke redenen, zoals het beheersen van ontwenningsverschijnselen of het optimaliseren van angstbeheersing. Clonazepam (Rivotril) staat bekend om zijn langere halfwaardetijd, wat in sommige gevallen voordelen kan bieden in termen van stabiliteit van het medicatieniveau in het lichaam en beheersing van symptomen.

Maar…..het combineren van lorazepam met clonazepam zonder geleidelijke afbouw en onder strikt medisch toezicht kan risico’s met zich meebrengen en wordt over het algemeen niet aanbevolen zonder duidelijke richtlijnen van een zorgverlener. Dus het kan theoretisch, maar het wordt in het algemeen niet aangeraden. Het is echt cruciaal om de zorgen die je hebt over het wijzigen van je medicatie en de angst die je voelt bij deze overgang te bespreken met je psychiater. Goede communicatie is essentieel om een behandelplan te vinden dat voor jou werkt en waarbij je je comfortabel voelt.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 14 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook