Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mag ik autorijden met haldol en diagnose van psychose?

Vraag

Hallo Nanette,

Weten jullie ook hoe het zit voor wat betreft autorijden na een of meerdere psychoses? Ik hoor hier verschillende berichten over, maar krijg geen uitsluitsel.

Antwoord

Hoi M,

Nanette vroeg me je vraag te beantwoorden.

Wat betreft de rijdvaardigheid valt haldol in de categorie II: licht tot matig negatieve invloed op rijdvaardigheid. Dit is vergelijkbaar met een bloedalcoholconcentratie van 0,5 tot 0,8 g/l (0,5–0,8‰). Geneesmiddelen uit categorie II hebben een licht tot matig negatieve invloed op de rijvaardigheid. Het wordt vaak ontraden om de eerste paar dagen van de behandeling te gaan rijden of soms de eerste paar uur na inname. Zie: (http://rijveiligmetmedicijnen.nl/medicijnen/detail/haloperidol)

Het hebben van een psychose per se betekent niet dat niet niet mag rijden. Vroeger moest je een jaar na de eerste diagnose van psychose je rijbewijs inleveren, tegenwoordig is dat minder streng. Voor meer info zie: http://www.ggznieuws.nl/home/rijbewijs-sneller-terug-na-psychische-aandoening/

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook