Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mag ik Risperidon tabletten doormidden snijden?

Vraag

Beste Jim,

Om nog langzamer af te bouwen wil ik graag Risperidon tabletten met een medicatie splitter in twee snijden om een halve per dag te slikken.

Is dat verstandig? Hebben Risperidon pilletjes een speciale coating en is het heel erg als de tabletten niet altijd perfect door het midden gesneden worden?

Alvast bedankt…

Antwoord

Beste Anoniem,

De kleinste dosis risperdon is 0.5mg – bedoel je dat je die nog doormidden wil snijden?

Je zou dat kunnen doen maar het probleem is dat je dan niet precies weet hoeveel je binnenkrijgt omdat je niet precies in het midden kunt snijden en ook krijg je inderdaad door het wegvallen van de coating dat de medicatie niet goed aankomt in het lichaam. Is dus helaas een zeer onzekere manier om af te bouwen….

Wat je nog zou kunnen doen is in overleg met de arts overstappen op haloperidol, want hiervoor bestaan taperingstrips waarmee je heel langzaam kunt afbouwen. Echter niet elke zorgverzekeraar vergoed dit – helaas. Zie: https://urc.mumc.maastrichtuniversity.nl/node/13126

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook