Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Manie: Wanneer heeft de omgeving mogelijkheid om in te grijpen?

Vraag

Bij een kennis heb ik het sterke vermoeden dat hij een hele heftige manische periode heeft momenteel. Hij is nog nooit onder enige behandeling geweest en is niet voor rede vatbaar.
Op welk moment heeft zijn omgeving mogelijkheid om in te grijpen dmv gedwongen opname etc? Wat zijn de opties?

En heeft u nog tips om hoe om te gaan met deze persoon?

Antwoord

Da’s geen gemakkelijke vraag, want het begint natuurlijk bij de vraag of er sprake is van een manische episode, blijkend uit gedrag dat geheel afwijkend is voor die persoon, en op een bepaald moment is begonnen (en ook wel weer over zal gaan).

De beste houding is om je zorg te uiten over wat je ziet, en als het echt heel vreemd gedrag is (concrete dingen noemen) het advies geven om eens met de huisarts te gaan praten. Bij een echte manische persoon lukt dat overigens zelden. Je kunt zelf niet ingrijpen, alleen zorgen dat er niet teveel problemen ontstaan. In geval van nood kun je de politie of de crisisdienst bellen.

Gedwongen opnemen in een psychiatrische instelling kan alleen als de zaak uit de hand loopt en gevaarlijk wordt. Daarin hebben we duidelijke en strenge regels, want vrijheidsberoving is een zeer zware ingreep. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn.

Contact houden en schade beperken is het enige dat je kunt nastreven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 7 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook