Main content

Vraag

Wanneer je heel duidelijk manische symptomen ziet bij een vriend, hoe kun je dit op een goede manier bespreekbaar maken?

Met andere woorden, welke benadering heeft de meeste kans van slagen? (bijvoorbeeld om te zorgen dat hij naar de huisarts gaat…).

 

Antwoord

Hallo J.,

Heel moeilijk om hier een algemeen antwoord op te geven. Hoe zou je bij deze persoon een ander gevoel, een ander onderwerp ter sprake brengen?

In zijn algemeenheid komt het veel voor dat mensen die manisch zijn dat zelf heel anders beleven, ze voelen zich bijvoorbeeld eindelijk zichzelf. Mogelijk hebben ze gelijk.

Toch kan dit ook tot schade voor henzelf leiden, en spijt achteraf. Misschien is het een idee om vanuit jezelf te spreken: aangeven dat jij je zorgen maakt op een niet beoordelende manier waarbij de kans op een open gesprek blijft bestaan?

Ben benieuwd hoe het zal gaan!

Groeten,

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Lees meer over naasten:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tom van Wel op 31 juli 2020
  • Deel deze pagina: