Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicatie afbouw

Vraag

In mijn leven heb ik vier psychoses meegemaakt, die eigenlijk altijd veroorzaakt werden door drank en drugs in combinatie met stress en slaaptekort. Mijn laatste terugval was een half jaar geleden. Helaas zit ik nog steeds op een hoge dosis antipsychotica. Ik slik abilify en seroquel.

Nu wil ik graag de abilify in stapjes van 2.5 mg afbouwen. Per hoeveel weken is het raadzaam om dit te doen? Het liefst bouw ik af naar 5 mg en houd ik dit als onderhoudsdosis aan. De reden dat ik wil afbouwen is dat ik me mega afgevlakt voel, somber tegen het depressieve aan en bedrukt. Ik heb ooit eerder fantastisch gefunctioneerd op 2,5 mg per etmaal en heb er vertrouwen in dat deze afbouw me gaat lukken.

Mijn behandelaar is plots voor onbepaalde tijd met verlof door persoonlijke omstandigheden, vandaar dat ik het via deze weg doe.

Antwoord

Dank voor je bericht.

Heel vervelend dat je je zo afgevlakt voelt. Hoe snel je kunt afbouwen en tot welke dosis is individueel bepaald.

Het hangt er van af hoe dicht de psychosegevoeligheid onder de oppervlakte ligt en hoe snel de gevoeligheid onder invloed van stress zich manifesteert. En is je situatie nu rustig of is er veel stress?

Het hangt ook af van de mate van weerbaarheid die je hebt opgebouwd, of je een goed crisisplan hebt, een arts die met je meedenkt en een omgeving die een oogje in het zeil houdt. Ook eerdere ervaringen met afbouwen tellen mee.

Als dit allemaal op gunstig staat kun je in overleg met je arts bijvoorbeeld beginnen met 2.5 mg naar beneden en dan een paar maanden kijken hoe het gaat, en op basis daarvan in overleg met de arts kijken of je verder gaat.

Zoiets?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 27 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook