Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je medicatie doen in 6 perioden van 14 dagen per jaar?

Vraag

Hallo professor van Os,

Heb een nieuwe medicijn hypothese verzonnen.

Is het mogelijk om iemand met psychosegevoeligheid vanaf dag 1 te behandelen met een 14 daagse dosering van standaard quetiapine op dosis van 200 mg.

Idee is dat er mogelijk een x aantal perioden in de 56 weken per jaar zijn waarbij de totale inname van medicijnen drastisch wordt verminderd. Ik schat in dat het mogelijk is om met herstel management het aantal maal van toedienen van een 14 daagse kuur mogelijk minder dan 6 maal in een jaar mogelijk is.

Aanleiding is dat ik in 2017 half jaar homeopathie heb geprobeerd ipv quetiapine Standaard 200mg en in 2018 half jaar zonder. Bij beide perioden is gebleken dat de medicatie wel nodig is, alleen is er geen kuur van 1 of 2 weken in het standaard aanbod van een behandelaar.

Hoop dat dit een andere visie op medicijn toedienen gaat brengen. Geen Voor of Tegen medicijnen, maar medicatie met een constante finetuning.

Met vriendelijke groeten,

Ervarings Filosoof:)

Antwoord

Beste Implo,

Dank voor je idee!

Hier is overigens wel onderzoek naar verricht en de consensus is dat het beter is om continue een lage dosis te nemen vergeleken met treatment ‘holidays’ tussen perioden van medicatie.

Maar….dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo is. Het is heel goed mogelijk dat sommige mensen juist wel varen bij medicatie nemen in 6 perioden van 14 dagen per jaar. Ik sluit het zeker niet uit, maar het is iets dat iedereen voor zichzelf moet uitvinden.

Het probleem in de psychiatrie is dat er zelden een oplossing is die voor iedereen geldt. Wat voor de een briljant werkt, is voor de ander een ramp.

Dus dank en hoop dat er mensen zijn die hier baat bij hebben!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 24 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook