Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke medicatie adviseert u bij bipolariteit rapid cycling?

Vraag

Twee maanden geleden heb ik de diagnose bipolaire stoornis type II gekregen. Mijn psychiater denkt nu dat er sprake is van rapid cycling. Sinds drie maanden slik ik olanzapine en sinds 8 weken een antidepressivum.

Ik blijf pieken en dalen hebben. Niet meer extreem maar nog wel aanwezig. Zelf denk ik dat het gerelateerd is aan mijn menstruatiecyclus.

Mijn psychiater adviseert lithium. Ik wil dat eigenlijk niet.

Wat adviseert u bij bipolariteit rapid cycling?

Antwoord

Beste S.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijke adviezen over diagnostiek en behandeling geven. In het algemeen wordt een rapid cycling patroon (d.w.z. het afwisselend optreden van depressieve en hypomanische fasen) soms zonder dat er een klachtenvrije periode tussen zit, behandeld met een stemmingsstabilisator zoals lithium of lamotrigine.

Olanzapine heeft niet een sterk antidepressief effect (het vergelijkbare middel quetiapine wel), en een antidepressivum zoals fluoxetine werkt soms niet zo goed bij rapid cycling, of geeft nog meer instabiliteit van de stemming.

Hoe dat bij jou zit kan ik natuurlijk niet beoordelen. bespreek met je psychiater wat zijn plan is. Spreek ook duidelijk af hoelang je een bepaalde behandeling (of combinatie) de kans geeft om te werken (meestal zo’n drie maanden) voordat je besluit of het effect voldoende is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 22 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook