Main content

Vraag

Beste meneer Kupka,

Ik heb de diagnose Bipolaire stoornis Rapid Cycling en zit nu in de overgang. Dat is dramatisch voor mijn stemming. Ik hop van het een naar het ander en weet soms niet eens meer in wat voor toestand ik ben.

Ik kan hier weinig helpende informatie over vinden. Ik snap dat medicatie voor iedereen anders werkt, maar gezien het grote aantal vrouwen met een bipolaire stoornis moet er toch wel iets bekend zijn?

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste T.,

Het komt inderdaad vaker voor dat vrouwen met een bipolaire stemmingsstoornis rondom de menopauze meer last krijgen van instabiele stemmingen of zelfs rapid cycling. Je zou denken dat je dat dan met hormonen kan behandelen, maar dat blijkt niet werkzaam tegen de stemmingswisselingen (wel tegen andere overgangsverschijnselen).

De behandeling is dus niet anders dan bij andere vormen van bipolaire stemmingswisselingen. Je moet daarbij systematisch te werk gaan: welke behandelingen zijn al toegepast, was dat lang genoeg (maar niet onnodig lang), wat wat het effect, en wat is dan de volgende stap?

Een advies op maat is via PsychoseNet niet te geven. Rapid cycling kan nogal hardnekkig zijn, en dat vergt veel geduld en doorzettingsvermogen van patiënten, naastbetrokkenen en behandelaars. Volhouden dus.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 december 2021
  • Deel deze pagina: