Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Medicatiestress, problemen met innemen

Vraag

Ik heb zo ontzettend veel problemen om mijn medicijnen in te nemen…dat ik na 18 jaar ze te slikken soms oversla. Ik krijg hier heel veel stress door.

Antwoord

Goed punt, veel mensen die langdurig medicijnen gebruiken krijgen hier een zekere weerstand tegen. Het is bijna een vast onderwerp van gesprek op mijn spreekuur. Je moet je steeds weer beraden op de vraag: waarvoor/waarom gebruik ik dit middel ook alweer? Doet het dan ook wat de bedoeling was? Is het nog steeds nodig om te blijven nemen? Hoeveel last heb ik van de medicatie (lichamelijke bijwerkingen, mentale bijwerkingen, weerzin tegen het innemen)? Weegt dat toch op tegen de voordelen?

Zeker met lithium (Camcolit; Priadel) komen die vragen regelmatig terug omdat het ook een preventief medicijn is: het moet een manie of depressie voorkomen waarvan je niet precies weet wanneer je er last van zou kunnen krijgen. Soms gaat het al heel lang goed, en misschien komt dat ook wel omdat je medicatie gebruikt. Dat is altijd een hele puzzel. Die moet je aan je behandelaar voorleggen. Veel mensen durven het niet aan te kaarten, maar het is echt een heel belangrijke kwestie. Bovendien is het jouw medicijn, niet de pil van de dokter. Die geeft wel advies, en soms is dat een advies wat je liever anders had gehoord. Heb je weer iets om te bespreken. Dat noemen we ‘shared decision making’, gezamenlijke besluitvorming.

Ik waardeer dit soort gesprekken altijd zeer omdat het een verdieping geeft aan de behandeling. Zomaar stoppen met lithium is trouwens altijd onverstandig. Af en toe een pil vergeten is geen probleem, dat gebeurt de meeste gebruikers wel. Overigens moet je een vergeten pil (of twijfel daarover) nooit inhalen, liever een keer iets te weinig dan iets teveel.

Ik hoop dat je dit verder helpt. Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 41
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook