Main content

Vraag

Een patiënt zit al jaren aan de lithium en vraagt zich af of afbouwen niet eens kan. Dit is een casus die u voorgelegd is. Uw antwoord was blijf doorslikken en riskeer niet onstabiliteit door afbouw.

Met respect, maar is dit niet een oude GGZ antwoord. Moet je naar jaren lithium gebruik niet eens een keer proberen af te bouwen, temeer omdat lithium geen essentieel metaal is voor het lichaam en giftig is voor o.a. de nieren.

Waarom gunt u niet iemand afbouw met alle positieve gevolgen die dat met zich mee kan brengen?

Levenslang lithium slikken kan altijd nog.

Antwoord

Beste Jan, het afbouwen van lithium bij iemand die voordat hij lithium gebruikte veel last heeft gehad van depressie of manie, en door lithium gestabiliseerd is, is een riskante onderneming. In mijn ervaring komen bij veel mensen de klachten terug. Ik probeer regelmatig bij mijn eigen patiënten of het mogelijk is, als ze er om vragen, en na grondige afweging gaan we dan voorzichtig en heel langzaam het lithium afbouwen. Helaas kom ik (en de patiënt) vaak van een kouwe kermis thuis. Vorige week nog: na zorgvuldig afbouwen toch weer depressief! Natuurlijk is het altijd goed om naar een zo laag mogelijke dosis te streven, maar helemaal stoppen levert vaak geen 'positieve gevoelens' op. Kortom, ik gun iedereen van alles, maar geen manie of depressie. Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 september 2017
  • Deel deze pagina: