Antwoord
Wat een lastige situatie.
Samen op zoek naar een vrijgevestigde psychiater?
Van belang dat je als vader vanuit het belang van je dochter blijft uitgaan, dus de relatie tussen jou en haar is heel belangrijk. Ze heeft vast veel angst en veiligheid bieden is dus nodig. Én een actie, en dat vraagt om sterke kaders die je als vader hebt in te zetten vanuit verantwoordelijkheid. Als je teveel begrenst dan sta je tegenover elkaar, als je teveel weinig doet, gebeurt er niks.
Dus samen op zoek naar een hulpverlener of organisatie die verder kijkt dan alleen de criteria voor ‘gedwongen’ opname. Want anders is het inderdaad wachten tot het echt mis gaat.
Medicatie inzetten om de psychotische ontregeling tegen te gaan is aan te bevelen, naast een veilige zorgzaam klimaat, dat de ontregeling er mag zijn, dat zij er mag zijn met alle emoties die er spelen.
Tot slot. Ik heb zelf het idee dat mensen met een psychotische ontregeling iets ingewikkelds met zich meedragen dat in de hele familie zit. Een spanning die er via de psychose uitkomt. In die zin is het voor elk familielid een interessante gedachte om na te gaan wat en hoe elk gezinslid in haar familiesysteem omgaat met spanning of opgelopen trauma. Het blijkt dat dit van generaties terug invloed kan hebben.
Het sluit in symbolische zin ook aan bij het ‘rare’ gedrag van kabels doorknippen. Wellicht is de psychose haar manier om los te komen van haar gezin?
Praktisch: Open Dialogue vind ik een mooie methode om te ondersteunen, her en der in Nederland zijn ze hier mee begonnen.
En als je dochter weer verder in haar herstel is na deze crisis, dan zou een WRAP training volgen een goede kunnen zijn, zodat ze meer grip en houvast heeft in goede tijden, in mindere dagen, tijdens crisis en erna.
Veel sterkte, Jeroen
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 15 april 2018