Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn man doet raar!

Vraag

Mijn man doet raar tegenwoordig. Hij is 68 jaar, neemt 6 à 8 pijnstillers per dag, buiten zijn andere medicatie. Slaapt in de dag min. 8 uur, bij nachts 5 uur. Zijn rijgedrag is NIET meer normaal, met de nodige boetes tot gevolg. Hij vliegt uit tegen jan en alleman, en de beschuldigingen t.o. iedereen zijn niet meer te tellen.

Wat kan ik ondernemen zonder dat hij dit te weten komt?

Antwoord

Het is denk ik goed om een vertrouwelijk gesprek met de huisarts te voeren hierover, die zal weten hoe hier mee om te gaan.

Eventueel kun je ook een van de kinderen (als die er zijn), die je vertrouwt en die psychologisch is ingesteld, in vertrouwen nemen en vragen mee te gaan naar de huisarts.

Er zijn een aantal dingen die kunnen spelen: een stressreactie, een (beginnende) verslaving, een lichamelijke ziekte, een psychische aandoening, een hersenaandoening….

Zou dat kunnen?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook