Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Is het horen van stemmen hetzelfde als psychose?

Vraag

Mijn man hoort geluiden, muziek zodra hij veel stress ervaart hij wordt al 11 jaar behandeld voor depressie. Gebruikt meerdere medicatie. 4 maanden geleden is hij veranderd van psychose medicatie. Hij leeft helemaal op. Hij werd van een stil terug getrokken iemand opeens zeer levendig. Twee weken geleden ging het mis. Hij begon ’s nachts heftig te dromen. Kreeg nachtmerries. Afgelopen dagen kreeg hij last van stemmen. Zelfs zo concreet dat hij te horen kreeg dat hij een einde moest maken aan zijn leven. Het nieuwe psychose middel is bij crisisdienst verhoogt van 2 naar 3 pillen.

Mijn man zegt ik heb psychose en ben suïcidaal. Mijn vraag: Is het horen van stemmen hetzelfde als psychose? En als de stemmen hem vertellen je gaat dood, ben je dan suïcidaal?

Groet M

Antwoord

Het horen van stemmen is echt iets anders dan psychose. Je kunt wel door stemmen psychotisch worden. Veel stemmenhoorders die ik de vraag stel wat is voor jou psychose antwoorden: als ik doe wat de stemmen zeggen.

In een psychose zijn mensen vaak erg angstig en heeft alles om hen heen extra betekenis. De meeste mensen die stemmen horen kunnen met hun stemmen omgaan, en dat kun je ook leren.

Dat de stemmen zeggen dat je dood moet komt veel voor. Stemmen spreken in metaforen, en dan is ‘dood moeten’ moeten veranderen. Stemmen spreken vaak een zwart/wit taal. Van belang is te onderzoeken wat ze eigenlijk willen. Je moet nooit zomaar doen wat de stemmen zeggen. Het stemmeninterview kan behulpzaam zijn:
http://www.levenmetstemmen.nl/index.php/nl/interview

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Dirk Corstens op 16 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook