Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn man vertoont de laatste tijd vreemd gedrag

Vraag

Ik heb een vraag over mijn man. Mijn man heeft vroeger een tiran van een vader gehad die getraumatiseerd was door de oorlog, en die ook zijn kinderen mishandelde. Nu heeft mijn man altijd wel erge driftbuien gehad maar de laatste tijd vertoont hij ook vreemd gedrag erbij. Als hij een driftbui krijgt dan geeft hij mij de indruk dat ik grootste tiran ben. Ik denk dat hij er ook een vorm van paranoia bij heeft.

Het zijn gaat echt om onbelangrijke dingen, maar nu gaat hij na zo’n driftaanval dagenlang niets meer tegen me zeggen, ontwijkt me en sluit zich op in de logeerkamer. Eén jaar geleden is er bij hem een ook een depressie gediagnosticeerd en ook vertoont hij PTSS. Hij is hier voor behandeld bij een psycholoog en heeft hiervoor antidepressiva gekregen. Hij wilde niet dat ik mee kwam op het spreekuur, dus ik weet niet wat hij daar allemaal verteld heeft, maar ik heb zo het vermoeden dat hij niet alles heeft verteld.

Nu heeft hij vorige week weer zo’n driftbui gehad waarbij hij mij beschuldigt van afluisteren en praat hij al een week niet tegen me! Ik kan dit gedrag van hem niet meer tolereren en wil dat we naar een relatietherapeut gaan. Maar nu vraag ik me af of dit wel de juiste beslissing is. Moet hij niet ergens anders naar toe? Misschien maak ik het nog erger om naar relatietherapie te gaan, maar ik kan zijn gedrag niet meer accepteren.

Ps: Hij gaat niet meer naar de psycholoog omdat hij denkt dat het beter gaat, maar dat is niet het geval.

Wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord

Dit is een verdrietige en moeilijke situatie. Je merkt dat je man niet op de voor hem gebruikelijke manier reageert en vraagt je dus terecht af wat er met hem aan de hand is. Voor zover ik dat per email kan beoordelen klinkt wat je schetst niet als een relatieprobleem, dus relatietherapie is niet zinvol. Je zou eens met jullie huisarts kunnen overleggen (er van uitgaand dat je man en jij dezelfde huisarts hebben), want die zal wel informatie hebben over de behandeling van je man.

De huisarts kan jou daar niets over zeggen i.v.m. het beroepsgeheim, maar hij/zij mag wel naar je luisteren en daar zijn/haar overwegingen over hebben. Misschien dat als de huisarts alles overziet, die met een voorstel kan komen. Het mooiste zou zijn als je man mee zou willen gaan naar de huisarts om e.e.a. te bespreken, maar ik schat in dat hij dat niet wil.

Ik hoop dat je hier weer een stap verder mee komt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 60
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook