Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Mijn partner ziet en voelt beestjes

Vraag

Mijn man ziet beestjes en voelt ze ook echt. Hij pakt dan iets zoals een pluisje en drukt dit dam met beide duimnagels en zegt dat hij dan tik hoort, wat voor hem betekent dat het een beestje was en nu dood is. Hij voelt ze ook lopen als hij in bed ligt en haat zijn bed nu, want bed betekent beestjes.

Ik kijk mee maar zie niets. Maar wil wel graag dat hij hier vanaf komt. Wat denkt u wat ik het beste kan doen om hem te helpen?

Antwoord

Wat helpend kan zijn is hem serieus nemen dat hij dit wel waarneemt in zijn werkelijkheid en dat jij kan aangeven dat jij ze niet ziet. Dan mogen er twee werkelijkheden bestaan.

Daarnaast: wil hij ergens mee worden geholpen? Of vind u dat u hem moet helpen? Als hij er last van heeft, niet kan slapen, of je kan er zelf niet van slapen, dan is er natuurlijk wel iets om aan te werken. Die richting lijkt het wel op te gaan, want je bed haten lijkt me niet prettig.

Mensen kunnen extra zaken ervaren, voelen, ruiken en zien. Dat noemen we hallucinaties. Gedachten geloven die in werkelijkheid anders zijn noemen we wanen. Tegelijkertijd bestaat het gevaar dat we één werkelijkheid voor waar aannemen en de rest afdoen als ziek. En dat ligt genuanceerder.

Kortom: ik denk dat je het idee dient los te laten dat jij zelf wilt dat hij hier van af komt. Het is meer de vraag hoe jij en hij hier mee om kan leren gaan, zodat je er zelf geen last van hebt, ofwel dat je man iets wil veranderen aan deze situatie en kan leren hoe hij kan dealen met de beestjes die hij ervaart, zonder zijn bed te gaan haten. In dat geval zou hij het eerst eens kunnen bespreken met de huisarts. Dan kan een doorverwijzing wellicht iets opleveren.

Je kan het heel groot maken, maar wie weet is het wel de kunst om dit te erkennen en er minder bij stil te staan en samen iets plezierigs bedenken waardoor het bed weer een positieve associatie krijgt. Hallucinaties kunnen namelijk ook weer minder worden.

Succes gewenst, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 69
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 17 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook