Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Mijn relatie met zieke dochter

Vraag

Mijn dochter hoorde of hoort stemmen, had last van psychoses en hallucinaties…ze is pas opgenomen.ik help haar zoveel ik kan en toch gelooft ze dat ik een slechte moeder ben (geweest).

Hoe kan onze relatie weer beter worden en hoe kan ik in de omgang met haar rekening houden?

Antwoord

Zolang je dochter in een psychose zit, kan het zijn dat ze wanen heeft waarin ze anders voelt en denkt over anderen. Dat is lastig om aan te horen, maar probeer te zien, dat dit een onderdeel is van haar 'andere werkelijkheid'. Neem het dus niet te persoonlijk.

Er kan wel degelijk iets zijn dat niet klopt, dus in het herstel is het van belang dat je haar en jouw gevoelens wel serieus neemt. Probeer dat eens te onderzoeken samen, in een veilige sfeer wellicht wel met iemand erbij die neutraal naar jullie beiden is.

Je laatste vraag vind ik heel mooi: lukt het je om deze vraag aan haar zelf te stellen? Je vraagt het zo mooi open? Wellicht kan je het haar vragen in een brief, dan heb je zelf tijd om het rustig op papier te doen en kan zij je in haar eigen tijd en tempo terugschrijven.

Wat lastig is: gevoelens van schuld. Probeer haar antwoord te zien als een behoefte van haar en dat je daar niet meer verantwoordelijk voor bent. Je hoeft het niet op te lossen. Alleen al luisteren naar wat ze nodig heeft kan al zoveel ruimte en rust geven. Wie de behoefte inlost en hoe, dat komt dan later wel.

Bekijk zeker ook eens de site: www.stemmenhoren.nl. Het boek van Robin Timmers over stemmen is een aanrader en kan je gratis downloaden.

Veel sterkte en herstel gewenst voor jou en je dochter,

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 26 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook