Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Mijn stem spreekt weer tegen me

Vraag

Ik heb op mijn 27e een psychose gehad en ik ben nu 50. Ik had tijdens mijn psychose een stem die tegen mij sprak en ik sprak terug. Dan zei hij ” ben je moe?” Ik zei dan ” ja”. Dan zei hij “weet je wanneer je heel lang kan uitrusten?” Dan zei ik “nee”. Dan zei hij ” als je dood bent”. Die stem heb ik heel lang niet meer gehad, maar nu is hij weer terug gekomen.

Als ik heel veel druk of problemen ervaar dan gaat het met mij slechter. Ik weet soms niet meer of ik zelf denk, of dat die stem praat. Wat moet ik nou doen?

Antwoord

Ik zou antwoorden: ‘ja dat klopt, als je dood bent kun je heel lang uitrusten, maar zo moe ben ik nog niet’! Als je veel stress hebt dan is het belangrijk dat je zo’n stem als een signaal ziet dat je dient af te schakelen. Dat je de stress vermindert, even rust neemt.

Neem vooral de stem niet te letterlijk, maar zie het als een boodschap. Die boodschap moet aankomen, daarom overdrijft een stem, omdat je anders zelf niet ingrijpt. Stel je voor dat de stem alleen maar zegt ‘je moet uitrusten’, dan antwoord je vast ‘ja natuurlijk’, maar je doet het niet. Als hij het over de dood heeft dan let je wel op! De dood staat dan voor ‘veranderen’ en niet een eind aan je leven maken.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook