Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Moeder toont symptomen van manische depressie – Hoe kan ik helpen?

Vraag

Mijn moeder slikt al heel haar leven lang anti-depressie medicatie. Therapie heeft nooit geholpen. Nu toont zij symptomen van een manische depressie, maar zodra ze zich weer goed voelt ontkent ze alles en vertikt zij het om hiermee naar de huisarts te gaan.

Wat moet ik, als dochter zijnde, doen om haar te helpen?

Antwoord

Het is altijd moeilijk als iemand geen goed inzicht in de eigen problematiek heeft, en dus geen hulp vraagt.

Toch krijgt je moeder van een arts (de huisarts?) wel antidepressieve medicatie, en ik maak uit je vraag op dat dat niet een echt succes is. Misschien kun je dat eens aan je moeder voorleggen, dus de vraag of die medicatie nu wel de beste behandeling is, en als ze weer depressief wordt samen met haar naar de huisarts gaan. Het wordt me overigens niet duidelijk of je moeder ook verschijnselen van manie heeft. In een manische toestand zijn maar weinig mensen bereid om hulp te zoeken, dan moet je echt wachten tot het over is en hopen dat iemand ziet dat het niet goed was.

Ik hoop dat je je moeder op deze manier wat kunt steunen en motiveren.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook