Ik ben gediagnosticeerd als depressief, ik ben het al vier jaar. In deze vier jaar heb ik ook wel eens periodes waarin ik me echt heel goed voel waardoor ik veel ga plannen, veel ga doen, waarin ik veel motivatie heb. Waardoor ik veel ga shoppen en impulsief dingen doe. Ik krijg dan bijvoorbeeld neigingen om te drinken en lol te trappen en let dan niet meer op mijn behandeling bij mijn psycholoog.
Ik begin te twijfelen of ik echt depressief ben of dat er iets anders onder schuilt. Meestal ben ik wel depressief en de pieken duren vaak tussen een week en een maand en voel me daarna weer voor een lange tijd depressief. Ik kan geen balans tussen de twee vinden en voel me hierdoor in de war.
Zou ik het moeten aangeven bij mijn psycholoog dat ik niet zeker weet hoe ik me voel over de label “depressief”?
Antwoord
Als je twijfelt over de aard van je klachten, en dus over de behandeling, moet je dat altijd met je behandelaar (psycholoog of psychiater) bespreken. Dat leidt vaak tot nieuwe inzichten en een aangepaste behandeling. Behandelen gebeurt altijd in een dialoog.
Of jouw stemmingswisselingen het karakter van een bipolaire stemmingsstoornis hebben, kan ik natuurlijk net beoordelen, maar je zult niet de eerste zijn die enige tijd voor depressieve klachten wordt behandeld, en waar bij er bij nader inzien sprake is van een bipolaire stemmingsstoornis, en de behandeling daarop wordt aangepast.
Omdat je pas 15 jaar oud ben kunnen je klachten zich in verschillende richting ontwikkelen, inclusief dat het allemaal tijdelijk is. Leg het nog eens voor aan je psycholoog.
Dag, Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 15
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 mei 2019