Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet ik afwachten of ingrijpen?

Vraag

Ik heb een vraag over mijn zoon van 19 eigenlijk,. Hij heeft mij gezegd en ik heb gemerkt dat hij ernstige dwanggedachten heeft waaronder hij lijdt. Nou heb ik zelf twee ernstige psychoses doorgemaakt en mijn grootste angst was en is: ‘wat als mijn kinderen dit ook moeten doormaken’. Ikzelf slik Abilify en venlafaxine en functioneer daar goed op. Wat moet ik doen: afwachten of ingrijpen?

Hij is één keer bij psycholoog geweest en die dacht dat het wel meevalt. Ik heb zo’n m’n twijfels.

Hoe kan ik in contact met jou komen als gerespecteerd expert?

Antwoord

Dank voor je bericht. Begrijp de zorg zeker…..

Het klinkt raar maar ik heb echt niet veel toe te voegen aan wat de psycholoog observeert in dit stadium…

Het is heel goed mogelijk dat hij door een periode van wat milde dwanggedachten gaat en het is ook mogelijk dat het de voorbode is van iets anders.

Maar dat is nu niet te zeggen, en beginnen met antipsychotica in dit stadium is niet verstandig.

Wat het beste is is om te gaan behandelen als er een zorgbehoefte is, due focust op het probleem dat zich dan voordoet. Kan dus dwang zijn – maar als hij geen behandeling wil/nodig heeft nu kun je het beste je beperken tot “watchful waiting”….

Wat altijd een goede strategie is, is werken aan weerbaarheid – zoals omgaan met stress, gezond eten, geen drugs, genoeg bewegen en open staan voor je eigen kwetsbaarheid en op tijd aan de bel trekken als je hulp nodig hebt…

Zoiets….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook