Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoe kan ik morfine retard met taperingstrips het beste afbouwen?

Vraag

Op de website: www.taperingstrip.nl worden verschillende soorten medicijnen genoemd die met behulp van de taperingstrip kunnen worden afgebouwd.

Gaat het bij morfine om kortwerkende of langwerkende morfine?
Ik slik morfine retard en wil het laatste stuk graag afbouwen met taperingstrips.

Ik slik 2×10 mg morfine retard per dag.
Moet ik dan eerst de ochtenddosering afbouwen naar 0 en daarna de avonddosering? Of kan dat ook tegelijkertijd, dat je twee strips tegelijk hebt, één voor de ochtend en één voor de avond?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste K.,

De morfine in de taperingtrips is ‘gewone’ morfine. Als het om langzame afgifte morfine (langwerkend/ retard) zou gaan dan zou dat op het formulier vermeld staan.

Je kunt per afgiftetijdstip afbouwen waarbij je als eerste het tijdstip afbouwt waarvan je verwacht dat dat voor jou de minste problemen oplevert. Voorbeeld: als de morfine die je in de avond slikt je helpt om goed in te slapen dan is dat de morfine die je waarschijnlijk als laatste af zult willen bouwen.

Wat ik je in ieder geval aanraad is om tijdens het afbouwen één keer per dag het zelfmonitoringformulier in te vullen dat bij iedere taperingstrip zit. Dat is niet moeilijk en kost je weinig tijd. Als je dat doet help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat is zo omdat het afbouwschema dan op tijd kan worden aangepast als er onttrekkingsverschijnselen optreden. Als dat gebeurt is het namelijk niet verstandig om zomaar door te gaan met afbouwen omdat dan die klachten erger zullen worden. Dat voorkom je door de afbouwsnelheid te verlagen of door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren). Zo voorkom je problemen waar je anders misschien heel veel last van kunt krijgen.

Ik hoop dat dit antwoord je helpt en dat het je lukt om zonder veel problemen op een goede manier je morfine af te bouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 1 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Morfine
taperingstrips

Lees ook