Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Helpt een MRI bij het aantonen van stemmen horen

Vraag

Hallo,

Wij zijn van plan mijn zoon een MRI scan te laten doen. Om te kijken waar het stemmen horen vandaan komt.
U zegt dat er bij sommige mensen iets te zien is wanneer ze stemmen horen met psychose.

Kunnen de dokters of psychiaters het precies aantonen waar het vandaan komt ? Of is er bij sommige mensen helemaal niks te zien?

Antwoord

Beste Gerry,

Het heeft geen enkele zin om een MRI scan te maken bij stemmen horen – er is niets te zien, of in ieder geval niets wat bruikbaar is voor de behandeling.

De enige reden voor een MRI scan is als er duidelijk verdenking is op een onderliggende neurologische ziekte waarvan de symptomen bij neurologisch onderzoek zijn aangetoond.

Voor de rest is het geldverspilling en het leidt alleen maar af van het werkelijke werk: leren omgaan met de stemmen, de relatie met de stemmen verbeteren, kijken of medicatie effect heeft, kijken of er trauma’s zijn geweest waarvan de gevolgen behandeld kunnen worden, etc.

MRI beelden zijn fascinerend, maar voor een fenomeen als stemmen horen nog steeds veel te grof en niet bruikbaar in diagnostiek of behandeling.

Sorry dat ik niet positiever kan zijn.

Beantwoord door: Jim van Os op 2 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook