Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het gebruikelijk om na ongeveer een jaar het lithium af te bouwen?

Vraag

Hallo Ralph,

Afgelopen januari is mijn vriend opgenomen met een manie. Na de opname is hij stabiel gebleven en nu mag hij aankomende maart zijn lithium afbouwen. Hij slikt het dan een jaar en bijna twee maanden.

Is het gebruikelijk om na ruim een jaar al af te bouwen?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste Vriendin,

Ik kan natuurlijk alleen een algemeen advies geven want ik ken je vriend niet. In het geval van iemand bij wie (vanwege een manische episode) een bipolaire stemmingsstoornis is vastgesteld, en die daarom lithium heeft gekregen als medicatie, ga je meestal geruime tijd daarmee door om een nieuwe episode te voorkomen.

Na een eerste episode is dat nog niet zo duidelijk, en kun je na ongeveer twee jaar besluiten om het lithium geleidelijk af te bouwen en goed op te letten wat er dan gebeurt. Als iemand al eerder een manie of depressie heeft doorgemaakt, en het dus kennelijk een terugkerende stemmingsstoornis is, ga je tenminste vijf jaar door, zeker als lithium goed wordt verdragen.

De termijnen die ik hier noem liggen niet exact vast, en het is aan de patiënt en zijn behandelaar om daarin een goede keuze te maken.

Hoe dan ook: lithium moet nooit zomaar gestopt worden, maar altijd in stappen worden afgebouwd, en dan steeds goed kijken of de stemming stabiel blijft. Dat kan wel een paar weken of maanden duren. En na afbouw houdt de begeleiding natuurlijk niet op.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 december 2021

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook