Main content

Vraag

Hallo Ralph,

Afgelopen januari is mijn vriend opgenomen met een manie. Na de opname is hij stabiel gebleven en nu mag hij aankomende maart zijn lithium afbouwen. Hij slikt het dan een jaar en bijna twee maanden.

Is het gebruikelijk om na ruim een jaar al af te bouwen?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste Vriendin,

Ik kan natuurlijk alleen een algemeen advies geven want ik ken je vriend niet. In het geval van iemand bij wie (vanwege een manische episode) een bipolaire stemmingsstoornis is vastgesteld, en die daarom lithium heeft gekregen als medicatie, ga je meestal geruime tijd daarmee door om een nieuwe episode te voorkomen.

Na een eerste episode is dat nog niet zo duidelijk, en kun je na ongeveer twee jaar besluiten om het lithium geleidelijk af te bouwen en goed op te letten wat er dan gebeurt. Als iemand al eerder een manie of depressie heeft doorgemaakt, en het dus kennelijk een terugkerende stemmingsstoornis is, ga je tenminste vijf jaar door, zeker als lithium goed wordt verdragen.

De termijnen die ik hier noem liggen niet exact vast, en het is aan de patiënt en zijn behandelaar om daarin een goede keuze te maken.

Hoe dan ook: lithium moet nooit zomaar gestopt worden, maar altijd in stappen worden afgebouwd, en dan steeds goed kijken of de stemming stabiel blijft. Dat kan wel een paar weken of maanden duren. En na afbouw houdt de begeleiding natuurlijk niet op.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 december 2021
  • Deel deze pagina: