Main content

Vraag

Ik slik nu een week 150 mg bupropion in verband met mijn AD(H)D.

Ik ben zo verschrikkelijk ziek, overgeven, enorme druk achter de ogen, hoofdpijn… en kan de hele dag wel slapen.

Mag ik na één week gewoon stoppen?

Mijn huisarts is niet aanwezig, dus ik moet wachten tot morgen. Ik heb vanmorgen nog niks ingenomen.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste J.,

Omdat je nog maar net gestart bent met je bupropion is het waarschijnlijk verantwoord om daar in één keer mee te stoppen. Als daarna blijkt dat je klachten snel weer verdwijnen dan weet je dat je te snel met de bupropion bent gestart.

Wat je daarna moet doen is met je behandelaar bespreken of je weer opnieuw bupropion gaat gebruiken. Als je dat gaat doen dan dan weet je nu dat je daar veel geleidelijker mee moet starten om te voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt zoals je die nu hebt. Dan is het voor je behandelaar ook makkelijker om uit te vinden wat voor jou een goede dosis is.

Om geleidelijk te kunnen starten kun je eventueel gebruik maken van een taperingstrip die je in omgekeerde volgorde, als opbouwstrip, gebruikt. De apotheker kan je daarover meer vertellen.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om er samen met je behandelaar voor te kiezen om na deze slechte ervaring niet opnieuw bupropion te gaan gebruiken.

Ten slotte is het ook nog mogelijk, maar minder waarschijnlijk, dat de klachten die je nu hebt niets te maken hebben met het gaan gebruiken van bupropion.

Neem hoe dan ook contact op met je behandelaar, aan wie je deze mail kunt laten lezen, om met hem/haar te bespreken hoe je verder moet.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 17 november 2020
  • Deel deze pagina: