Main content

Vraag

Ik heb een lichte manie gehad en nog steeds voelt mijn hoofd erg vol en drukkend aan. Meestal komt dit gevoel aan het eind van de middag. Ook is mijn reuk dan heel sterk, en ik ruik een hele rare rooklucht.

Hoe kan mijn reuk zo sterk zijn in de middag?

Hartelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Bij een manische ontregeling zijn de zintuigelijke waarnemingen (geluiden, licht, kleuren, geuren) vaak veel intenser dan gewoonlijk.

Waarom dat bij jou juist een rooklucht is, kan ik ook niet verklaren. Waarschijnlijk gaat het weer voorbij als de manie helemaal tot rust is gekomen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 mei 2021
  • Deel deze pagina: